Mikä on hanukka

20.05.2020

Hanukka on melko uusi juhla verrattuna vuoden pääjuhliin, eikä sitä ole määrätty Toorassa. Jeshua kuitenkin vietti hanukkaa menemällä ylös Jerusalemiin talvijuhlille. (Joh.10) Hänen seuraajansa seuraavat tässäkin Hänen esimerkkiään.

Hanukka on omistaumisen, vihkiytymisen juhla. Feast of dedication.

Hanukan historia liittyy Makkabelaissotiin. Aiemmin Raamattuun kuului Makkabelaiskirjat, jotka kertovat näistä sodista. Jeshua viittaa useita kertoja Makkabelaissotiin. Ymmärtääksemme Häntä ne olisi hyvä lukaista ainakin kerran elämässään. Seuraava on karkeaa tiivistelmää.

160-luvulla eKr. Juudassa oli erittäin kireä sisäpolittinen tilanne. Osa kansasta mielisteli valloittajaa, Syyrian Antiokus IV Epifanesta. Kelvottomat johtajat käänsivät kansaa luopumaan isiensä uskosta ja liittoutumaan valloittajan kanssa. Antiokus valloitti Jerusalemin verilöylyllä, meni temppeliin ja otti sen kreikkalaisen auringonjumalan Zeuksen käyttöön. Joulukuun 25. päivä meidän pakanallista ajanlaskuamme hän pystytti temppeliin Zeuksen patsaan ja julisti Zeuksen olevan jumala. Hän myös uhrasi temppelissä sian (pakanallinen joulutapa), näin saastuttaen alttarin.

Tämä temppelin häväistys oli profeetta Danielin ennalta näkemä "hävityksen kauhistus" pyhässä paikassa. Danielin profetia täyttyi yksityiskohtia myöten Makkabelaissodissa. Koska Jeshua kuitenkin puhuu vielä tulevasta hävityksen kauhistuksesta, ymmärrämme että Antiokus Epifanes oli esikuva tulevasta lopun ajan antikristuksesta, joka asettuu pyhään paikkaan ja julistaa olevansa jumala. Jeshua siis selkeästi antaa meille Makkabelaiskirjat esikuvaksi lopun ajoista. Hanukan tarina on ajankohtainen juuri meille, on korkea aika herätä joulu-unesta ja lukea mitä Jeshua halusi meidän tietävän.

"Hävityksen kauhistusta" seurannut aika Juudeassa oli "suuri ahdistus". Antiokus määräsi että kaikkien oli palvottava kreikkalaisia jumalia, ja hylättävä Tooran käskyt. Sikoja uhrattiin ja niitä oli pakko syödä. Ympärileikkaus kiellettiin. Elohimin juhlapyhät kiellettiin, sapatti jyrättiin sunnuntailla, eli auringon päivällä. Kuulostaako yhtään tutulle? Ne jotka eivät halunneet syödä saastaista ja rikkoa Tooraa vastaan, tapettiin. Herralle uskollisia perheitä pakeni vuorille.

Tämä kaikki on esikuvaa suuresta ahdistuksesta. Niitä on ollut jo monta, ja pahin on edessäpäin. Ketään ei temmata pois ennen suurta ahdistusta, vaan uskovat saavat käydä sen läpi, kuten ennenkin.

Sianlihaa syötettiin väkivalloin, mutta moni valitsi kidutuskuoleman mieluummin kuin rikkoi Tooran käskyä. Eräs yhdeksänkymppinen mies, Eleazar, oli yksi heistä. Hänen kiduttajansa olivat juutalaisia jotka olivat tunteneet hänet kauan. He halusivat säästää vanhuksen hengen ja ehdottivat että toisivat salaa Eleazarille puhdasta lihaa ja tämä voisi teeskennellä syövänsä pakotettuna sianlihaa. Näin kuningas jättäisi vanhuksen henkiin.

Eleazar vastasi jotakuinkin näin: "Se sopisi pahoin minun iälleni, että nuoret ajattelisivat; yhdeksänkymppinen Eleazar on myös pakanaksi tullut. Ja pettäisin heidät teeskentelyllä. Minulla olisi enää lyhyt aika maan päällä, vaikka sen pelastaisinkin, olisi se minulle iänkaikkinen häpeä. Mitä sitten vaikka ihmisten rangaistuksen välttäisin, en minä Elohimin käsistä kuitenkaan pakoon pääsisi, elän tai kuolen. Sen takia tahdon minä iloisesti kuolla, että jättäisin nuorille hyvän esimerkin, että he mielellään ja iloisesti pyhän ja kunniallisen Tooran tähden kuolisivat."

Tämä kaikki tapahtui siis vain parisataa vuotta ennen Jeshuan ja apostolien toimintaa! Näitä sankaritarinoita kerrottiin joka hanukka. Pistää miettimään alkuseurakunnan ruokapöytää. Ihanko tosissaan joku ajattelee siihen kuuluneen sikaa?

Näissä sodissa pahinta oli petturuus, se että valloittajan kanssa liittoutuneet juutalaiset ilmiantoivat ja tappoivat piileskeleviä kapinallisia - omia veljiään. Jeshua sanoo suuresta ahdistuksesta:

Matt.24:10 Ja silloin monet lankeavat pois, ja he antavat toisensa alttiiksi ja vihaavat toinen toistaan.
24:12 Ja sentähden, että laittomuus pääsee valtaan, kylmenee useimpien rakkaus.

Laittomuus on "toorattomuus". Laittomuuden ihminen, antikristus on kirjaimellisesti "tooraton ihminen". Uskonto hänellä kyllä on, hellenistinen uskonto. Antiokus ei olisi menestynyt Juudeassa ilman Juudan kansan sisällä tapahtunutta luopumusta Toorasta ja elävästä Herrasta.

Luopumuksen keskellä nousi pieni uskollisten ryhmä kapinaan vääryyttä vastaan. Makkabelaisten suvun johdolla he paastosivat ja kääntyivät Herran puoleen saadakseen avun. He olivat pyhittäneet itsensä ja päättäneet ennemmin kuolla kuin saastua epäjumalista. He taistelivat monesti jopa kymmenkertaista ylivoimaa vastaan ja voittivat. Eräässä taistelussa nähtiin heidän edellään ratsastava taivaallinen sotilas valkeissa vaatteissa ja kultaisessa haarniskassa.

Tasan kolme vuotta temppelin saastuksesta, 25. päivä kishlevkuuta he saivat temppelin puhdistettua epäjumalista ja sytyttivät Herran lampun, minoran. Saastuneen attarin he hakkasivat paloiksi ja pyhittivät uutta alttaria Tooran ohjeen mukaan kahdeksan päivää. Siksi hanukkajuhlaa vietetään kahdeksan päivää, se on sydämen alttarin puhdistus kaikista epäjumalista.

Joulusika sydämen alttarilla saastutti sen, mutta Messiaan (sotasankarimme) veren ansiosta saamme rakentaa uuden ja pyhittää sen yksin Hänelle. Hanukka on joulun vastakohta, se on hellenismin murskaamista. Se on täysin uuden alttarin rakentamista saastuneen tilalle.

Ensimmäisenä hanukkanasi voit käydä kaapit läpi ja tuhota kaiken joulukrääsän. Älä anna niitä kenellekään, heitä ne roskiin tai polta. Tuo teko tuo vapauden, se tuo sinulle todellisen hanukan.

Hanukka on valon juhla, jolloin pyhitetään sydän ja mieli totuuteen, yhden ainoan Elohimin pyhäksi asunnoksi. Hanukkana sytytetään kynttilöitä, temppelin menoran vertauskuvana, joka valaisee sydämen puhtaan pyhäkön.

Jeshua opetti valon juhlan aikoihin: "Minä olen maailman valo, joka minua seuraa ei vaella pimeydessä, vaan hänellä on oleva elämän valo". Samoilla hanukkajuhlilla Jeshua avasi sokeana syntyneen miehen silmät, ja tämä todisti: "Sen vain tiedän, että minä joka olin sokea, nyt näen". Tätä on hanukka.

Hanukka alkaa juutalaisen kishlevkuun 25. päivä. Usein se osuu pakanallisen kalenterimme joulukuulle. Silloin kun hävityksen kauhistus saastutti temppelin, sattui auringonjumalan kalenterin ja juutalaisen kalenterin 25. päivä samalle päivälle. Ajattele.

Kun temppeli oli saatu siivottua, ja menora piti sytyttää, löytyi pyhää lamppuöljyä vain yhden päivän annos. Menoran pitää Tooran mukaan palaa aina, lakkaamatta Herran temppelissä. Tuo yhden päivän öljymäärä riitti ihmeellisesti kahdeksan päivää, kunnes saatiin uutta öljyä.

Öljyihmeen muistoksi hanukan ensimmäisenä iltana sytytetään yksi kynttilä, toisena kaksi, jne. kunnes viimeisenä iltana palaa kahdeksan kynttilää, plus se yksi joka sytytti kaikki muut, nimeltään palvelija - Messias. Kynttelikkö kuuluu ikkunalle ilahduttamaan kotiinpalaajaa. Mitä onkaan kotiinpaluu.

Hanukkana annetaan lapsille lahjoja ja syödään rasvaisia munkkeja ja perunalettuja, tietenkin oliiviöljyllä paistettuna. Perinteinen juutalainen leikki on hyrrän, dreidelin pyöritys. Dreidelin neljällä sivulla on kirjaimet, jotka tarkoittavat sanoja: "Suuri Ihme Tapahtui Siellä". Israelissa asuvilla on hyrrät joissa yksi kirjain on eri: "Suuri Ihme Tapahtui Täällä".