Ketkä lähtivät Egyptistä

23.05.2020
Kenelle käskyt annettiin Siinailla? Mikä on Israel?


2Ms.12:37 Ja israelilaiset lähtivät liikkeelle ja kulkivat Ramseksesta Sukkotiin; heitä oli noin kuusisataa tuhatta jalkamiestä, paitsi vaimoja ja lapsia. (Kaikkiaan siis useampi miljoona)
12:38 Ja myös paljon sekakansaa meni heidän kanssansa, sekä lampaita ja raavaskarjaa suuret laumat.

Syy miksi hebrealaiset orjuutettiin oli faaraon pelko heitä kohtaan. He nimittäin lisääntyivät niin paljon että muodostivat jo sisäpoliittisen uhan. Miten ihmeessä tämä on mahdollista?

Miten Jaakobin seitsemänkymmenen hengen porukka olisi voinut kasvaa pariin miljoonaan muutamassa sukupolvessa? Se on matemaattinen mahdottomuus. Vaikka jokainen pari olisi saanut kymmenen lasta (mitä he eivät saaneet), ei heitä sittenkään pitäisi olla kuin korkeintaan joitain kymmeniä tuhansia. Miten heitä sitten olikin useampi miljoona lähdössä maasta?

On myös muistettava että Mooseksen sukupolven poikalapsista tapettiin osa, ja kansaa rasitettiin ankaralla orjatyöllä? Ei, ei Israel voi tässä tarkoittaa vain Jaakobin biologisia jälkeläisiä. Kyse on nyt ihan muusta.

Niin sanottu "Vanha testamentti" eli Tanach ei ole vain yhden etnisen ryhmän historia. Kyseessä ei ole vain Aabrahamin, Iisakin ja Israelin biologisten jälkeläisten tarina.

Ei kaikista egyptiläisten taloista suinkaan kuollut esikoinen! Eivät vitsaukset kohdanneet kaikkia. Jopa osa faaraon palvelijoista pelasti karjansa ja perheensä rakeilta:

2.Ms.9:20-21 Se faraon palvelijoista, joka pelkäsi Herran sanaa, toimitti silloin palvelijansa ja karjansa huoneiden suojaan;
mutta joka ei välittänyt Herran sanasta, se jätti palvelijansa ja karjansa kedolle.

Eivät kai nämä pelastuneet raesateesta vain kuollakseen seuraavassa vitsauksessa? Ei tietenkään, he kuuntelivat joka päivä Mooseksen "säätiedotuksia" ja tekivät mitä käskettiin. Faaraon palvelijat olivat varmasti rikkaita, korkeassa asemassa, ja heillä oli paljon karjaa. Moni ylhäisen egyptiläissuvun karjalauma kulki myös lopulta Punaisen meren poikki isäntineen. Ei ihme että karjaa oli "suuret laumat".

Muistamme myös että:

2Ms.11:3 Ja Herra antoi (Israelin) kansan päästä egyptiläisten suosioon. Myöskin Mooses oli hyvin arvossapidetty mies Egyptin maassa, sekä faraon palvelijain että kansan silmissä.

Tässä lienee osasyy faaraon raivoon ja päätökseen lähteä ajamaan Israelia takaa. Koska hän oli menettämässä ison osan maansa eliitistä; monet rikkaat, koulutetut ja arvossapidetyt, Egyptin kerma, oli lähtenyt Israelin mukaan.

Egyptissä asui paljon eri kansallisuuksia, tutkijoiden mukaan koko sen aikainen maailma oli edustettuna väestössä. Heitä oli kaikkialta Lähi-idästä, Aasiasta, Afrikasta ja Välimeren ympäristöstä. Sekakansa tarkoittaa juuri sitä, ihmisiä kaikista roduista. Ja heitä lähti suuri määrä hebrealaisten mukaan!

Perimätiedon mukaan egyptiläisiä (sekakansaa) lähti yli kaksi miljoonaa! He muodostivat todennäköisesti porukan enemmistön. Kuitenkin koko laumaa kutsuttiin nimellä - Israel.

Emme tiedä oliko pitkän ajan kuluessa tapahtunut Hengen työtä, niin että yhä useammat valitsivat kärsiä orjan osaa pyhän kansan kanssa. Vai tapahtuiko vitsausten aikana herätys ja joukkopako hebrealaisten suojiin. Todennäköisesti molempia. Varmaa on kuitenkin että ihan samoilla ohjeilla pelastui pesach yönä etiopialainen, egyptiläinen ja mooabilainen - pääsiäislampaan veren kautta.

He tekivät kukin taloissaan juuri kuten muutkin israelilaiset, he söivät karitsan, ottivat happamattoman taikinansa, eläimensä, ja jättivät kotinsa paetakseen maasta iäksi, suureen tuntemattomaan. Varmana vain siitä että haluavat aina ja ikuisesti kuulua Israelin Elohimin laumaan.

Käskyissään Herra teroittaa ettei muukalaisia pidä sortaa, eikä laittaa eri asemaan, vaan heille kuuluu sama Toora. Samat oikeudet, samat velvollisuudet. Heidät täytyi ympärileikata, mikäli he halusivat osallistua juhliin ja muuhun Elohimin palvelukseen. Heistä tuli osa Israelia yksinkertaisesti ympärileikkauksen ja saman Tooran kautta.

He saivat kasteen samaan Henkeen meressä ja pilvessä. Heistä tuli yhtä.

4Ms.15:15 Seurakunnassa olkoon laki sama teillä kuin muukalaisellakin, joka asuu teidän luonanne. -- Se, mikä koskee teitä, koskekoon myös muukalaista Herran edessä.

Hengellistä käsitettä "Israel" ei määrittele geenit, vaan Herran pelko.  Kirjoitusten maailmankuvassa on vain kahdenlaisia ihmisiä; niitä jotka pelkäävät Herraa, ja niitä jotka eivät Häntä pelkää. Näin on aina ollut, ja näin on nykyäänkin.

Tätä Shaul (Paavali) tarkoitti puheillaan: ei ole Messiaassa juutalaista eikä kreikkalaista. Toisin kuin luullaan; Shaul ei ajatellut tätä uutena asiana, sillä näinhän on aina ollut. Messiaassa tämä kirjoitusten totuus vain saa täyttymyksensä; yksi Paimen, yksi lauma, yksi usko.

Kristinusko on vääntänyt Shaulin sanoista täysin eri evankeliumin, vesittänyt hänen Tooraan perustuvan ilosanomansa joka oli tarkoitettu kaikille kansoille. Halutaan väkisin rakentaa takaisin sen erottavan väliseinän, jonka Jeshua tuli murtamaan.

Ef.2:19 Niin ette siis enää ole vieraita ettekä muukalaisia, vaan te olette pyhien kansalaisia ja Elohimin perhettä,

Tämä perhe on juuri se sama alkuperäinen, johon uskolliset ovat aina saaneet liittyä, ja jossa on samat oikeudet, samat ehdot kaikille. Meitä pitäisi kiinnostaa todella suuresti mitä kirjoitukset sanovat Israelille, sillä meistä siinä on kysymys. UT ei aloita uutta uskontoa, UT ei ole suunnattu muille kuin Herran kansalle; Israelille.

Jeshua ei tullut muita kuin Israelin heimon kadonneita lampaita varten. Juutalaiset eivät koskaan tule kääntymään kristityiksi, mutta kristittyjen täytyy kääntyä alkuperäiseen totuuteen. Vasta sitten ihmeistä tulee lasten leipää.

Siinain vuoren juurella vapisivat pelosta niin mustat kuin valkoiset, oli monenmallista nenää ja vartaloa. Oli tummia ja vaaleita hiuksia, sinisiä ja ruskeita silmiä. Kaikki vannoivat valan: mitä tahansa Herra käskee, me teemme! Koko maailma oli edustettuna Siinain liitossa. Kun Herra puhui vuorelta, kukin kuuli käskyt omalla kielellään. Tämä tapahtui shavuotina (helluntai).