Joulusanakirja

20.05.2020

Yleissivistävää perussanastoa joulun ihmemaan matkailijoille.

(Ennen kuin loukkaannut tähän artikkeliin, tutki asiaa ja huomaa että nämä satiirina ja kärjistäen esitetyt asiat ovat todellakin faktaa. Minä en historiaa kirjoittanut, enkä näitä omasta päästäni keksinyt.)

Yule

Vuoden pimeimmän ajan juhla lähes KAIKISSA muinaissa kulttuureissa, eri nimillään. Kauan ennen kristinuskoa. Yhteisiä tuntomerkkejä: pukki / muu sarvekas hedelmällisyyshahmo, lahjat, ylensyöminen, ylenjuominen, yhteisöllinen hurmos, jumalan pojan, eli auringon syntymäbileet, sian uhraus ja syöminen, oljet, havut, kranssit, ikivihreä puu koristeineen, vainajien palvonta (haudoilla käyminen).

Piparkakku

Uhrikakku joita leivotaan Astartelle, taivaan kuningattarelle, muodoltaan tähti, kuu, aurinko, tai uhrattavan eläimen tai henkilön muotoinen. (Perinteiset piparkakkumuotit: possu, tähti, ukko, akka, kuunsirppi)

Kinkku

Yuleen kuuluva uhrisika. Sian syönti on kaikkina aikoina yhdistynyt aurinkokulttiin. Meillä perinne on säilynyt joulussa, amerikkalaisilla pääsiäisessä. Molemmat Baalin, eli auringon juhlia.

Jumalan poika / auringon poika

Yule juhlan aikaan palvottu, usein vaalea sinisilmäinen poikavauva jolla sädekehä (auringonkehrä) pään takana. Makaa oljilla, tai käärittynä äitijumalattaren sylissä, jolla myös sädekehä. Vauva näyttää usein sormimerkkiä joka tarkoittaa aurinkokultin kolminaisuutta. Kaikki asetelmassa (symbolit, värit, vaatteet) tulee aurinkokultista, kaukaa kristinuskon takaa.

Joulupukki

Muinaisessa Babyloniassa isä aurinko itse painui manalaan syksyllä ja nousi sieltä voittajana talvipäivän seisauksen aikaan. Herra, eli Baal nousi pukki-ihmisen hahmossa; punainen nahka, sarvet ja sorkat. Mielenterveyskin tyypillä kärsi manalan reissulla, sillä vastanoussut otus oli erittäin äreä. Sekavaa Baalia lepyteltiin uhreilla ja lahjoilla. Jos lahjat miellyttivät, Baal siunasi seuraavan vuoden, jos ei, tuli kirous.

Eurooppalaisella jouluhahmolla on ollut sarvet ja sorkat vielä sata vuotta sitten. Häntä lepyteltiin uhreilla, että seuraava vuosi olisi menestyksekäs. Eikö muka mitään yhteyttä Lähi-itään?

Joululahja

Äkeälle manalasta nousseelle pukkihahmolle osoitettuja lepytysuhreja, usein ruokia, leivoksia, alkoholia, eläimiä, lapsia. Uhrit asetettiin usein ikivihreän joulupuun alle. Joissain kulttuureissa uhrattavat lapset nostettiin punaisiin puetun tukevan Tammuksen (pukin) syliin.

Suomessa tiesi huonoa onnea talolle, ellei kiertävälle ja irstaalle räyhäpukille ollut antaa viinaa.

Joulupuu

Baalin elinvoimaa kuvaava ikivihreä puu, jonka latvaan asetettiin kahdeksansakarainen auringonkehrä ja oksille hedelmällisyyskultin symboleita kuten palloja ja käärmeitä.

Egyptissä on ollut jo tuhansia vuosia ennen kristinuskoa tapana koristella joulupalmu kultaisilla ja hopeisilla palloilla, jotka kuvasivat auringonjumalan "kulkusia". Tämän fallossymbolin alle laitettiin lahjoja.

Israelilaiset korvasivat palmun ikivihreillä uhrilehdoilla. Juuri näitä lehtoja vastaan Jumala puhui profeettojen suulla ja käski hakata ne sileäksi, hävittää kaikki muistotkin synnistä ja saastaisista uhritoimista.

Amerikassa joulukuusen hankkiminen oli rikos vielä parisataa vuotta sitten. Jos pastori avasi kirkkonsa ovet jouluna, hän saattoi joutua vankilaan. He tiesivät mistä joulussa oli kysymys. Monet kristityt olivat paenneet Euroopasta Amerikkaan katolisen kirkon hirmuvaltaa, he tunsivat kirkon pakanalliset perinteet ja hengen.

Joulutähti

Kahdeksanpuolainen auringonpyörä, naamioitunut Beetlehemin "tähdeksi". Asetetaan fallossymbolin huipulle Baalin voiton merkiksi.

Mieti minkä singaalin kuusen koristelu antaa henkimaailmalle.

Piirileikki

Lapsille (ja aikuisille) sopimaton hedelmällisyyskultin riitti, jossa pyöritään fallossymbolin ympärillä (joulukuusi tai juhannussalko). Kaikkein rumin muoto on kaksi piiriä, sisempi ja ulompi, jotka pyörivät eri suuntiin. Näin muodostetaan täydellinen aurinkokultin uhripaikka eli temppeli - elävistä ihmisistä!

Pyhä Nikolaus

Katolisen kirkon epätoivoinen yritys "kristillistää" demonisia menoja yule juhlan aikana. Ei liity siis pukkiin mitenkään, vaikka moni luuleekin pyhää Nikkeä ensimmäiseksi joulupukiksi.

Savupiippu

Tulisijan hormi jota pitkin skandinavien Thor-jumalan ajateltiin laskeutuvan keskitalvella taloihin. Thorille jätettiin maitoa ja piparia tulisijan lähelle uhriksi. (Nykyään amerikkalaislapset jättävät maitoa ja piparia joulupukille). Joka kulttuurissa keksitalven mörökölli oli vaarallinen jos sen verensokeri pääsi liiaksi laskemaan.

Vuohipukki, jouluun liittyvä perinteinen koriste. Hedelmällisyyskultin symboli, kuvaa miehistä viriiliyttä.

Tragedia

Kreikaksi pukki = tragos, josta juontaa sana tragedia, eli pukkinäytelmä, jota esitettiin yule juhlassa. Jatkuu edelleen.

Poro

Sarvekas eläin jolla nykypukki ajaa taivaalla. Alunperin Skandien Thor liikkui kahden lentävän vuohipukin (katso yllä) vetämissä vaunuissa. Vanhoissa joulukorteissa tontut ajavatkin vuohipukeilla.

Cernunnos

Kelttien oma sarvipää. Manalan herra, eli vastaa Lähi-idän Baalia. Yule juhlana Cernunnos halusi mässyttää uhrisikaa, ihan kuten Lähi-idän serkkukin.

Krampus

Aito perinteinen eurooppalainen joulutonttu / pukki.

Krampuksella oli tuohinaamari, vuohennahkaviitta, sarvet, sekä selässään juuttisäkki. Säkissä ei suinkaan ollut lahjoja, vaan kaapattuja lapsia.

Krampus juontaa tietenkin Lähi-idän Baalista. Kun Israelin kansa palvoi Baalia, se palvoi joulupukin edeltäjää. Samoina päivinäkin ja samoilla rituaaleilla. Eikö Jerobeamin synnillä ole tosiaan mitään yhteyttä kristinuskoon?

Myöhemmin katolisella ajalla krampus kuvattiin yhdessä Pyhän Nikolauksen (Santa Claus) kanssa kiertämässä talosta taloon. Olion funktio oli toimia rankaisijana, jos lapset reputtaisivat Nikolauksen katekismustentin. Suomessakin pukin on sanottu tuovan risuja tuhmille lapsille.

Ei itkeä saa, ei meluta saa, krampus voi tulla ikkunan taa.. Ei tämä ole vitsi; sieltä hiippailevat tontut juontavat.

Monen lapsen annetaan uskoa vuosikausia joulupukkiin ja tonttuihin. Sopii miettiä mitä pimeyden ovia se avaa heidän elämäänsä. Yllättävän moni lapsi on itseasiassa nähnyt tai kokenut jotain outoa joulunaikaan. Onko se mikään ihme.

Perinteinen suomalainen joulupukki (kekripukki, köyripukki)

Ihan vastaava pimeän ajan manalasta noussut örkki kuin muuallakin. Vuohennahkanuttu, tuohinaamari, sarvet. Pukki kierteli joko kekrinä tai jouluna (paikkakunnasta riippuen) talosta taloon vaatimassa viinaa ja ahdistelemassa naisväkeä. Humalainen pukki on siis sitä oikeaa jouluperinnettä. Vaadi rahat takaisin jos pukki ei örvellä.

Pukkia piti palvella mukisematta, tai taloon tuli huono onni. Myös muuta kalman väkeä katsottiin nousevan hautuumailta jouluisin. Suvun hengille katettiin ruokapöytä koko joulun ajaksi, heille lämmitettiin sauna ym. Lasten täytyi olla hipi hiljaa, etteivät talossa liikkuvat henget ärsyyntyisi. Uhriruokiin koskeminen tai riehakas leikki oli hengenvaarallista.

Juuri pelon takia joulusaunassa perinteisesti ei saanut puhua, ja juuri pelosta juontaa koko joulun hartaus ja hiljentyminen. Suomalainen vainajien palvonta on ihan samaa perua kuin babylonialainen pukkihahmoisen Baalin lepyttely.

Raamatusta tiedämme että suvun vainajat eivät todellakaan nurkissa kolistele. Pimeyden henkivalloille uhrimme sen sijaan kelpaavat mainiosti. Jokainen joulun eteen tehty valmistelu on uhrirituaali. Näillä tutuilla perinteillä avataan vääriä ovia, niin yhteiskuntana kuin yksilöinäkin.

Oletko ihan varma että haluat viedä kynttilöitä haudalle juuri jouluaattona tai pyhäinpäivänä (halloween)? Miksiköhän niitä viedään juuri silloin?

Coca-cola pukki

Nykyinen joulupukin kaupallinen ulkomuoto, jonka Coca cola lanseerasi VASTA 1930-luvulla. Tällä hampaattomalla ja sarvettomalla pukilla ei ole mitään tekemistä perinteiden kanssa. Me hölmöt tyydymme tähän kaupalliseen uustuotteeseen, emmekä vaadi aitoa perinteistä krampusta vierailemaan lastemme ilona.

Jouluyö

Yö jolloin kuului pelätä, sillä manalan henget liikkuivat. Yö josta riippui tulevan vuoden menestys - nimittäin uhrien piti olla valmiina aikaisin aamulla itse pääsarvipään saapuessa. Suomessa noustiin jo kolmelta yöllä teurastamaan kekripässiä / joulupässiä / joulupukkia. Pässi uhrattiin joissain paikoissa Päivö-nimiselle auringonjumalalle. Pässi sai mielellään olla viallinen ja musta.

Outoa kyllä, myös katolinen kristusmessu "christmass" suoritetaan jouluna yöllä. Jouluyö on aurinkokultissa ollut aina mystisten rituaalien aikaa. Vain juutalaisessa kulttuurissa on silloin nukuttu sikeästi. Ajanlaskumme alussa myös kolmen kuukauden koliikista juuri selvinnyt Jeshua ja äitinsä Mariam nukkuivat makeasti. Israelissa ei koskaan ollut "paimenia kedolla yöllä vartioimassa laumaansa" keskitalvella. Talvella lampaat vietiin suojaan. Vain syksyisin he yöpyivät kedolla. Lehtimajajuhlan aikaan.

Joulun henki, joulurauha, joulumieli

Monelle se vuoden tärkein uskonnollinen hurmoskokemus. Tunteisiin vetoava melankolinen musiikki, (Hallikainen, Loiri) tietyt kulttiesineet ja pyhät rituaalit (koristeet, siivous, leipominen, kuusenhaku) luovat yhteisöllisen hurmoksen, joka tuo valheellisen rauhan ja liikutuksen tunteen. Hypnoosi haihtuu vällittömästi joulun jälkeen, eikä tuota mitään pysyvää muutosta arkeen.

Moni sanoo ettei vietä joulua uskonnollisessa mielessä. He vain siivoavat, vaihtavat verhot, liinan, laittavat valot ikkunaan, leipovat pipareita, pystyttävät kauniin kuusen, varautuvat lahjavuorella, käyvät saunassa... TÄMÄ on ennen kaikkea uskontoa! Nuo ovat KAIKKI ikivanhoja uskonnollisia rituaaleja. Paljon kristinuskoa vanhempia.

Joulun henki on demoni, ja se manipuloi nimenomaan tunteiden kautta. Tunteiden vallassa ihminen on sokea tosiasioille, kuten historiallisille faktoille ja Elohimin selvälle sanalle.

Sana sanoo että Rakkaus iloitsee yhdessä totuuden kanssa. Rakkaus ilman totuutta ei ole kuin halpa petos. Kumpaakaan ei aitona myydä erikseen.

"Tulkoon juhla todellinen, tulkoon Jeesus herraksi sen..."

Joulun henki osaa olla kaunis, se osaa liikuttaa, mutta onko se Totta.

Entäpä jos viettäisi vuoden pimeimpään aikaan samaa juhlaa jota Jeshuakin vietti? Hanukka on valon, ihmeiden, parannuksen ja pelastuksen juhla, johon sisältyy koko evankeliumi. Ilman valheita tai pimeyden painolastia.