Joulun vietto Jeshualle?

20.05.2020

2.Kun.33:17 Mutta kansa uhrasi edelleen uhrikukkuloilla, kuitenkin ainoastaan Herralle, Jumalallensa.

Tottumus on toinen luonto. Suuri osa toiminnastamme perustuu vain tottumukseen. Muutos syö energiaa, siksi muutos jätetään usein tekemättä, vaikka tietäisikin sen olevan muutos parempaan.

Juuri tästä syystä Israelin kansa ei halunnut luopua uhrikukkuloista edes parannuksenteon aikoina. He olivat kulkeneet niillä lapsesta saakka, se oli perinne. Vuosi oli rytmitetty juhlilla, joihin liittyi jännitystä ja turvallisuutta, toistuihan kaikki aina samanlaisena.

Ihminen on luotu juhlimaan. Meillä kaikilla on rituaaleja, pyhiä hetkiä, ateistinkin arki on niitä täynnä. Tarvitsemme järjestystä, kohokohtia, jotka toistuvat vuodesta toiseen ja antavat jatkuvuuden tunteen. Juhlat sitovat yhteisön yhteen.

Joulua on vietetty jo neljätuhatta vuotta sitten monissa kulttuureissa. Myös isralaelilaiset viettivät joulua palvoessaan Baalia. Keskitalven juhla, kanaanilaisten kielessä yule, oli jumalan pojan syntymäpäivä. Tammuksen.

Joulunviettomenot olivat jo muinoin hyvin samanlaisia kuin nykyään. Ylensyönti, juomingit, moraalittomat hedelmällisyysriitit, orgiat (pikkujoulut), taiat, veriuhrit, ruoka -ja juomauhrit epäjumalille. Yllättävää kyllä, tuo lista on ihan sama, puhutaan sitten muinaisista babylonialaisista, kanaanilaisista, germaaneista, viikingeistä - tai entisaikojen suomalaisista.

Saatananpalvojat muuten nauravat mattimeikäläisille, koska jouluna otamme esiin heidän symbolejaan, tietämättä lainkaan mitä teemme.

Mutta kun se on perinne..

Perinne voi muodostua paulaksi. Jeshua ei ollut perinteiden ystävä, sillä ihmisten tavat pimittivät heiltä Herran käskyt. Samoin meidän oudot Babyloniasta tulleet juhlamme ovat pimittäneet meiltä oikeat Herran juhlat. Alkuseurakunta ei viettänyt joulua eikä kumartanut menninkäisiä.

Olisikohan länsimaisessa kristillisyydessä hiukan aihetta tehdä "Hiskiat". Tekisi ihan hyvää vetää sileäksi uhrilehdot (suom käännöksessä asera karsikot), hakata rikki väärät alttarit, jättää kokonaan menemättä lapsuudesta tutuille uhrikukkuloille, vaikka perinteisiin liittyisikin lämpimiä muistoja. Herran pelko antaa elämän, ja oikean juhlan. Meille on valehdeltu.

Israelin Jumala on kyllä kertonut miten Hän haluaa itseään palveltavan. Hän on kertonut mitkä ovat Hänen juhlansa ja miten niitä vietetään. Huom. Raamattu puhuu Herran juhlista, ei Israelin juhlista. Juhlat ovat tarkoitettu kaikille Herran omille. Ne ovat kuvia Messiaan tarinasta. Emme koskaan ymmärrä Sanaa tai Jumalan suunnitelmia, ellemme ymmärrä Hänen juhliinsa kätkeytyvää upeaa vertauskuvallisuutta.

Kahdeksansakarainen tähti ei ole Betlehemin tähti vaan auringonkehrä, tai auringon vaunujen kahdeksanpuolainen pyörä. Suurin tällainen auringonpyörä löytyy Pietarinkirkon sisäpihasta Vatikaanista. Jopa vanteen puolat ovat selvästi nähtävissä. Keskellä auringon kehrää tönöttää obeliski, Baalin patsas, fallossymboli. Asetelma on täysin identtinen aurinkokultin uhripaikkojen kanssa. Sopii ihmetellä, miksi?

Nämä "tapulit" ovat löytäneet tiensä katolisen kirkon perintönä lähes kaikkien protestanttistenkin kirkkojen katoille. Tötterö kuvaa Baalin suosiollista läsnäoloa kaupungissa tai kylässä.

Nyt voidaan pohtia välittääkö Herra asiasta. Kysehän ei ole siitä mitä tötteröt tai yule juhlat meille merkitsevät, vaan mitä ne merkitsevät Hänelle. Muistuttavatko ne Häntä miljoonista uhratuista lapsista, joiden veri edelleen huutaa oikeutta.

Miksi Hän ei halunnut isralilaisten nousevan uhrikukkuloille, silloinkaan kun nämä menivät sinne palvellakseen vain oikeaa Herraa? Miksi he eivät saaneet käyttää valmiita käteviä uhrilehtoja tuodakseen Herralle polttouhria? Miksi Baalin obeliskit piti hakata murskaksi ja Astarten lehdot polttaa?

5Ms.12:3,4 Kukistakaa heidän alttarinsa, murskatkaa heidän patsaansa (pylväs, obeliski), polttakaa tulessa heidän asera-karsikkonsa (lehto) ja hakatkaa maahan heidän jumaliensa kuvat, ja hävittäkää heidän nimensä (muistonsakin) niistä paikoista.
Palvellessanne Herraa, teidän Jumalaanne, älkää tehkö niinkuin he..

Emme voi ottaa pakanallista juhlapyhää tai rituaalia ja "kristillistää" sitä.

Joulun vietto "vain Jeesukselle" on kuin uhrikukkulalle meno, uhraamaan vain Herralle.

Välittääkö Herra siitä että otamme käyttöön epäjumalan syntymäpäivän juhliaksemme Hänen Poikansa syntymää. Kirjoituksissa on kuin onkin ennakkotapauksia:

12:28,29 Mietittyään asiaa kuningas (Jerobeam) teetti kaksi kultaista vasikkaa ja sanoi heille: "Te olette jo tarpeeksi kauan kulkeneet Jerusalemissa. Katso, Israel, tässä on sinun Jumalasi, joka on johdattanut sinut Egyptin maasta." Ja hän pystytti toisen Beeteliin, ja toisen hän asetti Daaniin.

12:31 Hän rakensi myös uhrikukkulatemppeleitä ja teki kansan keskuudesta papeiksi kaikenkaltaisia miehiä, jotka eivät olleet leeviläisiä.

12:32 Ja Jerobeam laittoi juhlan kahdeksannessa kuussa, kuukauden viidentenätoista päivänä, sen juhlan kaltaisen, jota vietetään Juudassa..

12:33 ..viidentenätoista päivänä kahdeksatta kuuta, jonka kuukauden hän oli omasta päästään keksinyt

Mitään tämän pahempaa Jerobeam ei koskaan tehnyt. Hän ei teknisesti ottaen luopunut Herrasta. Hän ei ollut Baalin palvoja. Kuitenkin, monissa jakeissa toistuu ajatus, että juuri Jerobeamin synti johti myöhemmin Israelin tuhoon. Herra suhtautui hänen tekoonsa niin raskaasti että tuhosi koko Jerobeamin suvun maan päältä. Paljon myöhemmin Herra heitti koko Israelin kymmenen heimoa selkänsä taakse, pakkosiirtolaisuuteen. Syyksi mainitaan taas Jerobeamin, Nebatin pojan synti, josta kansa ei ajoissa luopunut.

Mitä Jerobeam oikein teki? Hän teki vain käytännöllisen kompromissin, helpottaakseen Herran palvelua! Hän teki auringonjumalan kuvan, vasikan, ja sanoi sen edustavan Herraa, Israelin Jumalaa. Hän sovelsi hieman pappeutta. Kolmanneksi Jerobeam muutti Herran juhlapäivän.

Herra välittää näistä asioista.

Kaikki alkaa kompromissista. On helpompi mennä Beeteliin kuin Jerusalemiin. On helpompi verhota Rooman aurinkokultti kristinuskoksi kuin pysyä totuudessa. On helpompi tehdä niin kuin aina ennenkin on tehty. Mitä sukulaisetkin sanovat jos en vietä joulua?