Hanukkatarinoita

20.05.2020

Makkabelaiskirjoista. Aloin kirjoittamaan hanukkatietoa lapsille, mutta tämä sopii myös lapsenmielisille.

Antiokus Epifanes oli Syyrian kuningas. Hän hallitsi monia maita ja kansoja. Joka maassa hän pakotti ihmiset hylkäämään omat tapansa ja noudattamaan kreikkalaisia tapoja. Hän käännytti massoja hellenismiin.

Antiokus oli Jeshuan mukaan esikuva antikristuksesta.

Antiokus hyökkäsi myös Jerusalemiin. Hän meni Jerusalemin temppeliin, ja rikkoi kaikki Elohimin kalliit tavarat. Hän rikkoi kultaisen suitsutusalttarin, näkyleipäpöydän, minoran ja pyhät astiat, joita temppelissä käytettiin. Israelilaiset itkivät ja surivat nähdessään kaiken pyhän tuhoutuvan. Kukaan ei enää saanut mennä temppeliin uhraamaan ja rukoilemaan Herraa.

Antiokuksen sotilaat myös tappoivat paljon ihmisiä Jerusalemissa. He veivät vankeina pois paljon naisia ja lapsia, sekä varastivat ihmisten lampaat ja lehmät. Jerusalemin kauniin temppelin he saastuttivat viemällä sinne Zeuksen, eli auringonjumalan patsaan. Kun heillä oli Zeuksen juhla, eli joulu, he teurastivat alttarilla sian. Profeetta Daniel oli kertonut tämän kauhean tapahtuman ennalta.

Antiokus määräsi että juutalaistenkin täytyi noudattaa kreikkalaisia tapoja. Israelissa ei saanut enää viettää sapattia, vaan täytyi viettää sunnuntaita lepopäivänä. Kaikkien ihmisten täytyi myös kumartaa epäjumalia ja uhrata niille. Joka ei uhraisi epäjumalille, joutuisi kuolemaan. Monet israelilaiset suostuivat kumartamaan epäjumalia, vaikka he tiesivät sen olevan syntiä.

Kaikki eivät kuitenkaan suostuneet tekemään syntiä. Matatias oli yli satavuotias mies joka rakasti Elohimia ja noudatti aina Hänen käskyjään. Antiokuksen sotilaat tulivat Matatiaksen luo ja lupasivat hänelle paljon hopeaa ja kultaa, jos tämä suostuisi kumartamaan epäjumalia. Matatias vastasi, että vaikka kaikki maailman ihmiset tottelisivat Antiokusta, hän ja hänen poikansa eivät hylkäisi Elohimin käskyjä.

Matatias ja hänen viisi poikaansa pakenivat erämaahan ja piileskelivät siellä. Sotilaat etsivät heitä tappaakseen. Koko ajan lisää ihmisiä pakeni erämaahan Matatiaksen luo, kaikki ne jotka eivät suostuneet hylkäämään Israelin Jumalaa.

Hyökkäys sapattina

Eräs toinen ryhmä uskovia piileskeli myös erämaassa. He olivat leiriytyneet luolaan. Sotilaat löysivät heidät ja sanoivat: "lähtekää mukaamme niin teille ei käy kuinkaan". Koska oli sapatti, eikä silloin saanut kävellä pitkästi, hurskaat ihmiset vastasivat: "emme tule emmekä riko sapattia". Sotilaat hyökkäsivät näiden ihmisten kimppuun, ja tappoivat kaikki, miehet, naiset ja pienet lapset. Sapatin takia israelilaiset eivät puolustaneet itseään mitenkään.

Kun Matatias ja hänen joukkonsa kuulivat toisen ryhmän kohtalosta, he päättivät että heidän täytyy puolustautua myös sapattina. Muuten vihollisen olisi liian helppo tuhota heidät kaikki.

Matatias joukkoineen ei enää piileskellyt, vaan kiersi ympäri Juudaa ja hajoitti epäjumalien alttareita. Kaikki rohkeat Elohimin miehet liittyivät heihin. Matatias johti kapinaa Antiokuksen sortovaltaa vastaan, kunnes kuoli 146 vuotiaana. Melkoinen sissipappa!

Matatiaksen poika Juudas Makkabelainen tuli nyt kapinallisten johtajaksi. Hän oli rohkea kuin leijona. Eräs Antiokuksen sotapäällikkö nimeltään Seron lähti hyökkäykseen Juudaksen joukkoa vastaan. Kun Juudaksen miehet näkivät kuinka iso sotajoukko heitä vastassa oli, he huolestuivat ja sanoivat Juudakselle: "meitä on näin vähän ja olemme heikkoja koska olemme paastonneet. Kuinka voisimme muka pärjätä näin suurta armeijaa vastaan?" Juudas rohkaisi miehiään: "Kyllä Elohim voi antaa voiton yhtä hyvin pienelle joukolle kuin suurellekin. Voitto tulee taivaasta, ei väen paljoudesta. Vastustajat luottavat suureen määräänsä ja aikovat hävittää meidät, vaimomme ja lapsemme. Mutta meidän pitää puolustaa itseämme ja Elohimin Tooraa. Elohim tulee lyömään heidät maahan meidän edessämme, älkää siis pelätkö".

Kävi juuri niin kuin Juudas oli puhunut, pieni joukko voitti paljon suuremman ja viholliset joutuivat pakenemaan israelilaisten edestä. Sama toistui kerta toisensa jälkeen, kunnes mahdoton toteutui. Hellenismi saatiin ulos Jerusalemista, temppelistä ja monesta saastuneesta sydämestä. Vietettiin ensimmäistä kaunista ja riemukasta hanukkaa.