Garden of emuna


Rabbi Yaakov Cohenilla on Youtubessa emuna opetusta kesältä 2012. Samana syksynä hänen kuusivuotiaan poikansa Rafael Elishan aivokasvain uusiutui. 2014 poika kuoli. Alkuvuodesta 2015 Cohen on ladannut entistä vahvempaa ja iloisempaa emunaopetusta. Mikä tulee sydämestä, se menee sydämeen, sanoo Talmud.

Cohen opettaa Rabbi Shalom Arushin kirjasta Garden of Emunah. Tässä tiivistelmää.

Me olemme maan päällä vain oppiaksemme emunaa. Siksi synnyimme. Niinpä kaikki mitä tapahtuu, palvelee vain tätä päämäärää. Siksi heräämme aamulla. Kaikki isot ja pienet tapahtumat ovat varta vasten sinulle räätälöityä emunan testiä ja treeniä. Elämän yllättävät tapahtumat ovat kuin poliisin sininen vilkku peilissä. On aika pysähtyä tien sivuun, ja kohdata mitä tahansa on edessä.

Emunan perusta on kolmisäikeinen köysi.

1. Hashemin suunnitelma on täydellinen. Mikä tahansa pieni tai iso tilanne sinulla on päällä, voit olla varma että se on tuotu eteesi tarkoituksella. Hashem halusi että kävisi juuri näin. Joten; lakkaa syyttämästä itseäsi. Rikoitpa lakia ennen pysäytysvilkkua tai et, tilanne on kuitenkin Hashemin tahto. Vika ei ole muiden autoilijoiden, ei apukuskin, eikä sinun. Vaikka pysäytys tuntuisi väärältä tai epäreilulta, autoasi kohti kävelevä poliisi on ehdottomasti Hashemin täydellisen järjestelmän palvelija. Mitään virhettä ei ole tapahtunut. Tilanne tulee ihan varmasti Hashemilta.

2. Kaikki mitä Jumala tekee on hyvää. Voit olla varma että tilanne on suunniteltu tuomaan sinulle maksimaalinen hyöty. Näyttipä miltä tahansa, tapahtunut ei voi olla pahaa. Tässä kohtaa kuuluu kiittää innokkaasti Hashemia, että hän lähetti luoksemme tämän ihanan konstaapelin (elämäntilanteen). Upeaa, jännää, tuskin maltan odottaa mitä hänellä on asiaa. Katso Cohenin iloinen demonstraatio kymmenen minuutin paikkeilla ja muista hänen tuore menetyksensä.

3. Kaikelle elämässä on syy ja tarkoitus, vaikka et vielä ymmärtäisi mikä se on. Jos se tapahtuu, sinä tarvitset sitä. Ellet tarvitsisi, sitä ei tapahtuisi. Tehtäväsi on tunnistaa ja ottaa kiinni ajatukset jotka väittävät ettei tämä voi olla minulle hyväksi, en tarvitse tätä. Ja vahvistaa niitä ajatuksia jotka sanovat: tuskin maltan odottaa mitä mahtavaa tähän kätkeytyy.

Kun uusi ahdistus ilmenee, ensimmäinen askel on teshuva (parannus, kääntymys). Herra, avaa silmäni, näytä mitä teen väärin. Herra anna anteeksi. Herra, älä käytä tätä tilannetta rankaisuna, vaan auta minua näkemään missä olen erehtynyt. Selitä miksi kärsin. Haluan lähemmäksi sinua. (Tai edes: haluaisin haluta lähemmäksi sinua.) Vaikka olisit täysin viaton ulkonaiseen tilanteeseen, siihen kätkeytyy jotain syvempää. Joten hiljennä mielesi ja kuuntele. Älä turvaudu vihaan, älä syyttele itseäsi tai muita.

Poliisille ei tule valittaa eikä protestoida, ei suuttua, eikä mielistellä. Ei myöskään anella armoa. ihminen on (vapaine tahtoineenkin) vain sätkynukke, jota Hashem liikuttaa. Aina kun kohdistat luottamuksesi mihin tahansa muuhun kuin Hashemiin, Hän vetäytyy ja jättää sinut valitsemasi jumalan armoille.

Joosef oli nuorena kokematon emunassa ja vaarassa heittäytyä veljiensä armon varaan. Ruuben tiesi että Joosef anelisi sääliä veljiltään, joten pelastaakseen tämän hän käski tappamisen sijaan heittämään hänet skorpioneja ja käärmeitä vilisevään kaivoon. Ruuben tiesi että skorpioneilta ja käärmeiltä Joosef ei anelisi, vaan turvautuisi Hashemiin. Niinpä Joosef jäi eloon. (Ei kaivon tarkoitus ollut säilytys vaan siistimpi tapa tappaa.)

Joka tilanteessa täytyy mennä suoraan Hashemin juttusille, eikä laskea ihmisten varaan. Siis rukoile ja kysele ensin, ennen kuin reagoit ihmisiin tai ulkoisiin tapahtumiin. Hashem on aina säälivämpi kuin yksikään ihminen, siksi ketään toista ei saa päästää jumalaksi. Hashemin pitäminen ainoana Jumalana onnistuu jos muistaa emunan kolme säiettä. Muistuttaa itseään yhä uudelleen: Tämä ei ole virhe, eikä sattumaa, Hashem halusi näin käyvän. Tämä on jotakin hyvää minulle. Minä tarvitsen juuri tätä. Silloin voi välttää ansakuopat: syyttelyn, vihan, itsesäälin ym negatiiviset tunteet.

Mikä tahansa lopputulos on paras. Jos poliisi päästää sinut varoituksella, hypi ilosta. Jos hän kirjoittaa ison sakon, älä pety, vaan aktivoi emunatietoisuus, että tämä tulee Hashemilta, ja on jotain upeaa. "Sakko" varmasti lunastaa sinut jostain paljon pahemmasta, jonka olisit ansainnut.

Ilman emunaa ihmiset katkeroituvat, hautovat pahoja tunteita tai kostavat niille joiden ajattelevat olevan vastuussa. Tämä on ihmisen tai olosuhteen korottamista Hashemin tilalle, epäjumalaksi. Nämä ovat vakavia syntejä. Veljeään ei saa vihata, meidän tulee rakastaa luotuja. Negatiivisuus (eli emunan puute, epäjumalien pitäminen) saa tuomiot leijumaan kuin kirves rikkojan kaulan yllä, kunnes hyväksymme osamme ilolla. Kunnes palaamme siihen että Hän on ainoa, echad, yksi. KAIKKI tulee Hashemilta ja on hyvää.

Jos reputtaa emunatestin, se toistuu elämässä yhä uudelleen. Pakeneminen ei auta. Ihminen syntyy tänne suorittamaan jonkin korjauksen, tikkunin. Tilaisuus korjaukseen toistuu yhä uudelleen, kunnes ihminen tarttuu siihen. Emunan avulla tikkun on mahdollista. Siksi emunaa tulee tavoitella kuin timantteja.

Ellei ihminen suorita tikkunia tässä elämässä, hänen täytyy ehkä syntyä maan päälle uudelleen, kunnes suorittaa kesken jääneen korjauksen loppuun. Uudelleen maailmaan syntyminen ei ole helppo eikä mukava juttu. Mikä tahansa ahdistus tässä elämässä on parempi vaihtoehto. Siksi ahdistuksia ei kannata paeta, ne ovat Hashemin kädenojennus, tie vapauteen, seuraavalle luokalle.

Kirja Garden of Emunah 

Emunaan liittyvää: Pahan puheen salaisuus