Turhat rukoukset


Rabbi Lazer Brody: The power of speech. Tiivistelmä, ei käännös.

Syy miksi joidenkin rukouksiin ei vastata on että rukoukset tarjoillaan likaisesta astiasta. Ajattele jos hieno ravintola tarjoaisi kalliin annoksen - vauvan potasta. Se ei miellyttäisi asiakasta. Tästä on kysymys jos ennen rukousta olen syyllistynyt johonkin seuraavista nejästä rikkomuksesta. Mielistellyt pahaa ihmistä, tehnyt pilaa jostakusta, puhunut pahaa, tai valehdellut. Nämä tekevät suun saastaiseksi, ja silloin rukous, kiitos tai siunaus ei kelpaa Herralle. Se on kuin tarjoilisimme Hänelle pihviä alusastiasta. Ja tämä on vielä siloiteltu vertaus, Zohar puhuu rankemmilla termeillä.

Jos tarjoilen rukousta saastaisesta astiasta, enkelit eivät edes päästä sanojani nousemaan ylös. Onko ihme ettei rukouksiin vastata. Joten ihan ensimmäisenä tulee desinfioida suu mikäli haluaa tulla kuulluksi.

Gemara kertoo että on neljää lajia suun saastaisuutta. Ja joka laji leikkaa meidät irti Shekinasta, pyhyyden läsnäolosta. Eikä tämä vielä pahinta, vaan kun Shekina puuttuu, rukoukset menevät väärälle puolelle, pimeydelle. Jos henkilö opiskelee Tooraa, kun on ensin valehdellut, puhunut pahaa, tai vitsaillut toisesta ihmisestä, silloin kaikki hänen Tooransa on potasta tarjoiltua uhria, ja vuotaa pimeälle puolelle. Nämä ihmiset eivät voi uskoa Shekinaan, eivätkä vastaanottaa Shekinan kasvoja. Siitä seuraa ettei heillä ole imua, tyhjiötä, tilaa hengellisyydelle. Välittömästi, kun pyhyys poistuu, avautuu tila pimeydelle. Judaismissa ei ole harmaata aluetta.

Kun pimeys pääsee sisään, se tuo tuomiot mukanaan. Mikä on erittäin huono uutinen. Tuomiot manifestoituvat terveysongelmina, talousongelmina ja monena muuna ahdistuksena.

Nämä ovat siis ne neljä tyyppiä: valehtelija, mielistelijä, pilkkaaja ja pahan puhuja (lashon hara). Mielistely tässä tarkoittaa sitä että todella pahaa ihmistä miellytetään ihmispelon takia. Lashon hara, paha puhe, tarkoittaa niin valheellista kuin totuudellistakin halventamista. Valheellinen puhe eli panettelu on toki vielä pahempaa, mutta kaikki negatiivinen puhe on kiellettyä.

Ihmisessä voi olla satoja hyviä piirteitä ja myöskin monia huonoja piirteitä. Älä puhu niistä huonoista, sillä siten nostatat hengellisen löyhkän ilmaan. Kriitikko vetää heti syyttäjien huomion itseensä ja hänen kansionsa avataan yläkerrassa. Emme halua että kansiomme avataan. Rosh Hashana päivänä ja Jom Kippurina meidät tuomitaan yhtenä, kuin lammaslauma. Mutta pahanpuhuja vetää huomion itseensä yksilönä. Hänestä sanotaan: katsotaanpa kuka on tämä kivien heittäjä, onko hän synnitön. Eikä tietenkään ole kukaan synnitön.

Se että ihmisen arkistot avataan taivaallisessa oikeussalissa ei ole milloinkaan hyvä juttu. Siellä huomataan: hetkinen, Hashem katso nyt, hän olisi ansainnut tuomiot a, b, ja c, mutta et ikinä pannut niitä täytäntöön! Jumala ei sano sanaakaan, sillä Hän ei puhu pahaa. Taivaallinen tuomioistuin ottaa asian käsittelyyn ja vaatii oikeudenmukaisuutta. Hashem ei voi auttaa, sillä Hänen lakinsa on että pahanpuhuja joutuu välittömästi itse tuomiolle.

Kerronpa miten taivaallinen juridiikka toimii. Kun joudut Hashemin tuomittavaksi, selviät aina ehjin nahoin. Hän on niin rakastava, niin anteeksiantava. Mutta kun joutuu taivaallisen oikeuden tuomittavaksi, kukaan ei pääse pinteestä. Siellä sovelletaan lain kirjainta. Eli säästyisimme monilta vakavilta tuomioilta sulkemalla suumme ja käyttämällä sitä vain Tooraan, rukoukseen, kiitokseen ja hyviin tekoihin.

Jopa hurskas profeetta Jesaja saastutti suunsa sanoessaan: "asun kansan keskellä jolla on saastaiset huulet". Vaikka hänen sanomansa oli totta, hänenkin suunsa piti sen jälkeen puhdistaa hehkuvalla kekäleellä. Hän oli puhunut negatiivista Israelista, enkeli kutsui sitä synniksi. (Siinä kohtaa Jesaja puhui itse, eikä profetoinut.)

Älä vitsaile kenestäkään. Paha puhe on niin vakavaa, että jopa tahattomasta loukkauksesta tulee rangaistus. Selitän miksi. Kuvitellaan että joku pääsee sairaalasta ja on juuri saanut kipsin pois jalastaan. Hän kävelee ilman kipsiä ensi kertaa kahteen kuukauteen. Joku tallaa vahingossa hänen varpailleen ja hän kiljuu kivusta. Ei kipu ole vähäisempää siksi että kyseessä oli vahinko. Ei vauriota määrittele tahallisuus tai tahattomuus, vaan uhrin kokemus. Tai jos pesäpallo rikkoo ikkunan, on aiheuttaja korvausvelvollinen tahallisuudesta riippumatta.

Niinpä meidän on oltava tosi tosi varovaisia ettemme pilkkaa ketään. Tosi tosi varovaisia ettemme tuota kipua.

Meidän tulee keskittyä puolison ja lasten hyviin puoliin, kehua heitä siitä minkä he tekevät hyvin. Rohkaisemalla ja kehumalla annamme ihmisille elämää. Negatiivisella puheella nujerramme heidän elämäänsä. Gemara sanoo että loukkaukset saavat ihmisen menettämään elämänhalunsa. Negatiivinen puhe on verrattavissa murhaan. Hasidit sanovat ettei se ole edes verrattavissa, vaan se on sitä. Kun ihmistä pahoinpidellään sanallisesti, hän voi elää tuskan mielessään yhä uudelleen ja uudelleen. Fyysinen murha sentään tapahtuu vain kerran. Sellainen uskomaton voima puheella on.

Yetser hara, paha taipumus puskee meitä impulsiivisuuteen. Mutta älä ole impulsiivinen, ota avuksi kolmen sekunnin sääntö. Yetser haralla on voima kolmeksi sekunniksi. Jos voit sen ajan ajatella: Shivitii Hashem lenegdii tamid, Näen Hashemin alati edessäni, voit voittaa tilanteessa. Jos voit kuvitella mielessäsi Hasemin nimen neljä kirjainta; jod, hei, vav, hei, et sano pahaa kenellekään, et valehtele, et mielistele, etkä varsinkaan tee pilaa kenestäkään.